Stress & Viktnedgång Det här är ett uppdaterat inlägg som jag skrev för en tid sedan angående stress och viktnedgång.

 

Det finns så mycket att säga om det här ämnet. Det ligger mig varmt om hjärtat och jag önskar att vi (jag säger vi, för det gäller även mig själv ibland), kunde se och förstå vad det är som vi egentligen behöver för att förändra vår kropp till det vi önskar.

Många kunder som kommer till mig har en längtan efter att gå ner i vikt. De bär på en känsla av att ”det här är inte jag” i den kropp som de just nu befinner sig i. En kropp som bär på mer vikt och är tyngre än den som de egentligen känner att de är. Den bild som de har i huvudet om sin kropp och i känslan om vem de är, stämmer helt enkelt inte överens med det som syns i spegeln eller med det som det känner i sin nuvarande kropp.

Det är en fantastisk insikt, att vi allt mer inser att vi är mer än det vi ser på utsidan, men tyvärr stannar det ofta där. Och istället kommer vi kanske att bestrida en oövervinnerlig livslång kamp om att försöka börja träna och äta bättre för att uppnå den där kroppen som vi längtar efter att få ha. En kamp som du gång på gång verkar förlora kan det kännas som. För du kanske har varit med om hundratals gånger att det håller i sig ett tag, men sedan av någon anledning försvinner motivationen, ursäkterna tar över och ångesten i kroppen växer återigen.

Ångesten som till stor del består av den destruktiva synen på din kropp och den negativa inre konversationen till dig själv genom de nedlåtande orden och kommentarerna som du antagligen omedvetet säger till dig själv, hundratals gånger varje dag. Dessa ord och den inre konversationen som du för med dig själv blir en enorm inre stress i din kropp. Fysiologiskt innebär den stressen att din kropp försätts i “fight or flight” - tillstånd. Det vill säga det tillstånd där kroppen är bredd att försvara sig mot det som angriper den eller att göra allt för att fly därifrån. I det tillståndet skapas stresshormonet kortisol i kroppen och det gör att kroppen upplevs som “på” eller väldigt spänd och dessutom är det just det som gör att framförallt kvinnor kan känna sig vätskefyllda. Det är därför man då kan känna att man snarare går upp i vikt desto mer man “försöker” gå ner, eftersom ju mer du “försöker” desto större stress på kroppen och desto mer kortisol. Detta blir en ond cirkel av allting.


”Vad gör jag för fel?”

Det vi inte inser i denna situation är:

  1. Vi är mer än en fysisk kropp, där fler faktorer än endast kost och träning är av betydelse.

  2. Kroppen försöker tala om något för dig. Du försöker alltså säga något till dig själv genom din kropp. Låter det flummigt? Det kan hända, men börjar du känna in din egen kropp och ge dig tid att lyssna på den, så kommer du säkerligen förstå vad jag menar.

För det vi kallar övervikt, den extra vikt som du bär på som inte känns som du, den står för något. Det har inte att göra med att du är lat eller har dålig självdisciplin, det är ett väldigt simpelt och ofullständigt svar på varför vi ”lägger på oss”. Så låt oss släppa den otroligt ointelligenta åsikten och istället fördjupa oss en nivå eller två.

Alla våra ”åkommor” i kroppen har nämligen en orsak, så också övervikt. En kropp som har ett behov av att lägga på sig vikt, är ofta en otrygg kropp. Om vi bär på medveten eller omedveten rädsla, oro eller känner oss otrygga och osäkra, så blir reaktionen i kroppen att hjälpa dig att ge dig ett skydd. Som en rustning som skydd mot omvärlden. Det kan också vara att du har en destruktiv syn på dig själv, det vill säga att du slår på dig själv och aldrig ger dig själv kärlek eller uppskattning. I dessa fall kan det stå för ett skydd mot dig själv.

Övervikten står alltså för beskydd i de flesta fall. Så här skriver Louise L. Hay i sin bok ”Du kan hela ditt liv”:

Fetma ”Överkänslighet. Står ofta för rädsla och visar ett behov av skydd. Rädsla kan också vara en täckmantel för dolt vrede och ett motstånd mot att förlåta. Vrede till exempel mot att blivit nekad kärlek på något sätt”.

Övervikt ” Rädsla, behov av skydd. Flyr från sina känslor. Osäkerhet, förkastar sig själv. Söker efter tillfredsställelse”.

Vad betyder det här då? Jo, det betyder att i dessa fall kommer det över huvud taget inte spela någon roll hur mycket du tränar eller hur ”bra” du äter, du kommer ändå inte tappa vikt. Det resultat du önskar med att träna mer eller äta bättre fortsätter att utebli, därför att din kropp är fortfarande inställd på att skydda dig. Om den träning som man utsätter sig för då, i grunden känns som mer tvång (ett ”måste” eller ”borde”) än lustfylld, kommer det innebära ännu en stress på kroppen och den onda cirkeln är ett faktum.

Jag ser att många av dem som kommer till mig som vill gå ner i vikt, är så stressad och så spända att de inte ens kan andas optimalt. Kroppen är i total obalans och befinner sig i det jag nyss nämnde, ”fight or flight tillstånd”. En sådan kropp har en helt annan prioritet, nämligen hur den ska få dig att överleva just nu, den är definitivt inte inställd på att slappna av och tappa vikt. Det ska tilläggas att det också skapas en inre stress om du inte lyssnar på kroppens ”naturliga ja och nej”, det vill säga att du ständigt gör saker som du i själva verket egentligen inte vill. Men du tror att du måste, att det är ”det rätta” eller att det förväntas av dig. Det sättet att gå emot sig själv kommer också antagligen att tynga ner dig med tiden, eftersom det du då gör är att du säger till dig själv att din vilja inte betyder något.Så vad gör man då?

Man börjar lyssna på sin kropp. Börjar lyssna inåt, på sig själv. Börjar försöka förstå vad du (din kropp) försöker säga till dig. Om du någon gång ska kunna släppa kilon, så behöver du ta reda på hur du ska få dig själv att känna ett lugn och en trygghet. Ta reda på vad det är som gör att din kropp har ett behov av att lägga på sig vikt. Du kan fråga den faktiskt! Märkligt i början kanske, men det går, du kommer få ett svar så småningom.

Bli ett med din kropp, älska den och ta hand om den. En del av det kan absolut vara att börja träna och eller äta bättre mat, men i det här fallet sker det i samarbete med din kropp istället för emot den. Vilket innebär att du kommer vilja träna för att du tycker om dig själv och din kropp, istället för att träna för att du INTE tycker om din kropp. Då kommer det finnas någon form av lust inblandat. Och med lust menar jag att det finns en känsla av lättnad. Att det ska kännas kul eller åtminstone skönt. Och här krävs en lyhördhet för det kan ta lite tid. Nu ska du börja lyssna på den där rösten som du tryckt undan så lång tid av ditt liv. Då kan det hända att den knappt hörs längre och då krävs det att man ger den tid att göra sig hörd igen. Och du kommer att höra den, för den vill att du ska lyssna.

Att börja lyssna inåt, stanna upp och känna in. Börja bli medveten om dig och dina handlingar. Fundera på vad orsaken är till att du gör som du gör och till att kroppen är som den är. För allt har en orsak. Med det sagt kan vi sluta upp med att piska oss själva eller våra kroppar. För allt vi gör och hittills gjort mot oss själva, har vi och vår kropp gjort för att vi ska må lite bättre. För att vi över huvud taget ska kunna fortsätta leva.

När du ser dessa orsaker så kommer du kunna förstå dig själv bättre och börja ta hand om din kropp för att du tycker om den, inte för att du måste. Det kan ske med väldigt små steg i början och det du gör eller säger till dig själv ska kännas ärligt, inte framtvingat. Snart kommer du att märka att du och din kropp kan börja slappna av.

Det innebär det att stresshormonen minskar i kroppen och kroppen kan därför börja slappna av allt mer eftersom den nu inte ständigt behöver vara på sin vakt. Och med tiden kommer kroppen att börja kunna släppa ifrån sig det skydd och den tyngd, den extra vikt som den burit på så länge. Därför att nu behöver den inte det skyddet längre.

Det här kommer vara en annan väg än du gått tidigare i ditt liv. Det är också en betydligt jobbigare resa än att endast fokusera på vad du äter och hur du ska träna. Det här är en resa som börjar inifrån och den är aldrig lätt. Men när man försökt hela livet att gå ned i vikt så finns det till sist bara en väg kvar för att ta sig ut och ur det fängelse man befinner sig i och den vägen är in. Du kommer för evigt att tacka dig själv för att du vågade gå den vägen. Och för att du börjat lyssna på din kropp. Och har du en gång börjat lyssnat på din kropp och börjat tagit hand om den på riktigt, så kommer du aldrig någonsin att kunna göra illa dig själv igen.